STEM Nedir ? Heves Mi ? Yoksa Eğitimdeki Sorunların Çözümü mü?

0
1583

STEM Nedir?

STEM; Science (Fen), Technology (Teknoloji), Engineering (Mühendislik) ve Mathematics (Matematik) kelimelerinin başharflerinin birleşiminden oluşuyor.

STEM öğrencinin fen ve matematik derslerinde öğrendiklerini günlük hayatta mühendislik ve teknoloji ile birleştirerek kullanması amacıyla oluşmuş bir yaklaşım. Bu yaklaşımda, ilk olarak problem belirleniyor (çocuğun belirlediği problem çok kapsamlı olmak zorunda değil), çözümleme sürecinde matematik ve fen derslerinde öğrendiği konuları hatırlayıp, teknoloji ve mühendislik ile ilgili yeteneklerini kullanarak uygulamaya çeviriyor ve çözüme ulaşıyor (bu süreçte yeni bilgilerde öğreniyor), böylece öğrenme de kalıcı hale geliyor.

Screen Shot 2015-09-29 at 21.13.05Bu eğitim modelinin çocuğa en büyük katkısı 21.yüzyıl becerilerini kazandırması.Yani çocuk problem çözme, eleştirel düşünme, yaratıcılık, sorgulama gibi becerileri bu süreçte kazanmaya başlıyor.

STEM modeli her ne kadar öğrenci merkezli bir model olsa da, çocuğun problemi çözme aşamalarında öğretmenin bu süreci iyi takip etmesi ve öğrenciye doğru basamakları izlemesi konusunda yardım etmesi gerekiyor. Diğer önemli nokta ise, STEM modelinde disiplinler arasıişbirliği.

STEM eğitimi ile ilgili birkaç örnek vermek gerekirse;

Screen Shot 2015-09-29 at 21.15.00Yandaki resim marshmallow challenge etkinliğinden bir kare. Öğretmenin belirlediği süre içerisinde 20 spagetti çubuğu,ip ve bant kullanılarak en yüksek kuleyi yapan grup veya kişi bu kazanmış oluyor.Bu etkinlikteki problem, kulenin tepesine takılan marshmallowun kuleyi yıkmaması.Çocuğun bu problemi çözmesi için farklı stratejiler izlemesi gerekiyor .Her yaş grubu  için farklı kazanımları var bu etkinliğin.Örneğin; ortaokul öğrencisinin bu etkinliği yaparken fen bilimlerindeki denge  ve kuvvet konularını hatırlaması, matematik dersinde geometrik şekilleri bilmesi, tasarımı yaparken de mühendislik ve teknolojiyi(kule yapımını internetten araştırmak)  kullanması gerekiyor.Çocuk bu süreçte farklı yollar deneyerek çözüme ulaşmaya çalışıyor(çizim yapma,birkaç prototip hazırlama vb.).Böylece öğrenme hem kalıcı hale geliyor hem de öğrenciler etkinliği yaparken keşfetme,yaratıcılık, problem çözme gibi becerileri de kazanırken eğlenmiş oluyor.

Lego ile STEM örneğinin videosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirisiniz.

Okul öncesi ve STEM videosuna aşağıdaki linkten ulaşabilirisiniz.

Dünyada STEM ?

Yapılan araştırmalarda, ABD, İngiltere, Japonya gibi STEM modelini kullanan çoğu ülkenin ekonomisinin büyüdüğü aynı zamanda PİSA (The Programme for International Student Assessment) ve TİMSS (Trends in International Mathematics and Science Study)  gibi küresel değerlendirme sınav sonuçlarında da artış olduğu görülmüş. Bundan dolayı birçok ülke STEM modelini eğitim sistemine entegre etmiş durumda.

Ülkemizde STEM ile ilgili neler yapılıyor ?

STEM Tüsiad

STEM eğitim modelinin ülkemizdeki en büyük destekçilerinden biri Tüsiad. Türkiye’nin yalnızca teknolojiyi ithal eden ve kullanan değil, üreten ve bu alanda dünya çapında rekabet gücüne sahip bir ülke konumuna gelebilmesi için Tüsiad bu eğitim modeline destek vermeye devam ediyor.

Kamu Spotu

Tüsiad Görüş Dergisi

http://www.tusiad.org/blog/tusiad-gorus-dergisi-yeni-sayisinda-stem-science–technology–engineering–mathematics-konusunu-ele-aldi/

STEM Konferansında TUSİAD başkanı Cansen Başaran’ın STEM başlıklı konuşması

http://www.tusiad.org.tr/__rsc/shared/file/2015-05-29-Cansen-Basaran-Symes—STEM-Konferansi.pdf

FeTeMM

STEM’in Türkiye’deki adı olan FeTeMM Eğitimi, öğretmenlerin disiplinler arası uygulamaları branşlarına ait bilgi ve becerilerin öğretiminde nasıl etkin bir şekilde kullanabildiklerini açıklamak amacıyla oluşturulmuş. FeTeMM Eğitimi‘nin bir kuram olarak ortaya konulabilmesi için bir araya gelen ilk çalışma grubu (Tufan Adıgüzel, Mehmet C. Ayar, M. Sencer Çorlu, ve Serkan Özel) farklı motivasyonlar ile çalışmalarına 2012 yılında başlamışlar ve halen devam etmekteler.

FeTeMM ile ilgili ayrıntılı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://fetemm.tstem.com/

Aydın Üniversitesi STEM Raporu

İstanbul Aydın Üniversitesinin STEM Eğitimi Türkiye Raporuna aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

http://www.aydin.edu.tr/belgeler/IAU-STEM-Egitimi-Turkiye-Raporu-2015.pdf

Ayrıca Türkiye’de ilk kez 2014 Nisan ayında dezavantajlı öğrenciler ve özellikle kızların STEM alanlarına ilgilerini artırmak için İstanbul Aydın Üniversitesinin başlattığı, Yürütücülüğünü ve Akademik Koordinatörlüğünü Eğitim Bilimleri ve Teknolojileri Araştırma ve Uygulama Merkezi Müdürü Yrd. Doç. Dr. Devrim Akgündüz ‘ün yapmış olduğu STEM for Disadvantaged Students Especially Girls Projesi halen devam etmektedir. (Projeyle ilgili ayrıntılı bilgiyi STEM Eğitimi Türkiye Raporunun 31-32 numaralı sayfalarından okuyabilirsiniz)

MEB tarafında neler yapılıyor ?

Ülkemizde iki yıl önce Kayseri’de STEM eğitim modelinin uygulanması için dört pilot okul  belirlenmiş. Bu eğitim modelinin, Kayseri’deki  Milli Eğitim Bakanlığı’na bağlı okul öncesi ilkokul, ortaokul ve liselerin tamamında hayata geçirilmesi planlanıyor.

Kayseri’deki STEM projesiyle ilgili detaylı bilgiye aşağıdaki linkten ulaşabillirsiniz. http://kayseri.meb.gov.tr/www/stem-projesi-kapsaminda-malzeme-tanitimi-ve-dagitimi-yapildi/icerik/331

STEM ile ilgili araştırmalar yapmaya ve bu konudaki, eğitimlere katılmaya ve yeni bilgiler edindikçe sizlerle paylaşmaya devam edeceğim.

Öneri ve yorumlarınızı benimle paylaşırsanız sevinirim..

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here