ETUSP- STEM Öğretmen Sertifika programının tanıtım ilanını okurken, 20 yıldır yaratıcı düşünen ve üreten bireyler yetiştirmeyi amaçlayan, profesyonel gelişime inanan ve kendini geliştirmeye açık bir öğretmen olarak bu programa katılmaya karar vermiştim bile. 21 yy. becerilerine sahip öğrenciler yetiştirmek, tüketen değil üreten ve gerçek yaşam problemlerini çözen bireyleri topluma kazandırmak için yenilikleri takip edip STEM yaklaşımını derslerimde kullanmalıydım. Büyük bir heyecanla Mehmet Özdemir Hocamı aradım, bu topluluğa katılmaya karar verdiğimi söyledim ve 5 günlük serüven başladı benim için.

STEM yaklaşımı ile ilgili birçok kaynak taramış, felsefesini anlamaya çalışmıştım. Fakat tek başına bir paylaşım topluluğu olmadan bu yaklaşımı uygulamanın çok anlamlı olmayacağını anlamıştım. Bu 5 günlük eğitimde birbirinden değerli hocalarımızla bilgi paylaşımında bulunduk. Onlardan dinleyerek, uygulayarak ve tartışarak çok şey öğrendik. Öncelikle Serkan Özel Hocamız STEM nedir, ne değildir? Neden STEM yaklaşımını kullanmamız gerekir? gibi sorulara yanıt bulmamızı sağladı. Ardından Şadan Efe Hocamız okullarda STEM zümrelerinin nasıl oluşturulması gerektiğini ve işleyişini anlattı. Bu bilgi benim için çok değerliydi çünkü eğitim sonrası okulumda ilköğretim seviyesinden başlayarak STEM yaklaşımını uygulamayı planlıyordum. Ayrıca kendinin hazırlamış olduğu ve sınıflarında uyguladığı etkinlikleri bizimle paylaştı, birlikte uygulamalar yaptık. Bu etkinliklerin uygulamalı olması öğrencilerimizde yaşayacağımız problemleri önceden görmemizi ve kısa sürede çözüme ulaşmamızı sağlayacaktır diye düşünüyorum. Eğitimimizin 3. Gününde Fatma Caner Hocam Türkiye’de ve Dünya’da gerçekleştirilen STEM yaklaşımına değinerek bize farklı bir bakış açısı kazandırdı.

Fatma hocamız da ana disiplin olarak fen bilimlerini merkeze alan STEM odaklı proje tabanlı etkinliklerini bizlerle paylaştı. Bu paylaşımlar sırasında her birimiz birer öğrenci olduk ve günlük hayat problemlerimize çözümler aradık.4. gün bambaşka bir deneyim yaşadık. VEXIQ ile tanıştık. Abidin Zenginler Hocamızın rehberliğinde minik robotumuzun fiziki yapısını ve Modkid programı ile nasıl programlama yapmamız gerektiğini öğrenme fırsatımız oldu. Ayrıca Fatma Hocamız VEXIQ’ nun STEM etkinliklerinde nasıl kullanılabileceğini örnek bir planla bizimle paylaştı. VEXIQ , STEM dünyasında yerini böylece almış oldu. Bugün ayrıca Ahmed Bahadır hocamızla birlikte birbirinden eğlenceli ve o kadar da düşünme becerilerimizi geliştiren, mühendislik tasarım sürecinin tam olarak uygulanmasını sağlayan iki etkinlik gerçekleştirdik. Birinci etkinliğimizde hocamızın verdiği malzemelerle kendi arabamızı tasarladık ve arabalarımızı yarıştırdık. Bu etkinlikle ilgili Ahmed hocamızın sizlere ve öğrencilerinize çok güzel bir süprizi olacak. Bence heyecanla bekleyin ☺) Diğer etkinliğimiz ise bu zamana kadar hiç balık tutmamış öğretmenlerimizi zorlayan bir etkinlikti. Merak mı ettiniz? Bir sonraki Stem Öğretmen Sertifika Programına sizleri de bekliyoruz!

5. günümüzde artık bu kadar dinleme uygulama yeter sıra sizde! dedi eğitmenlerimiz. Farklı disiplinlerden oluşan meslektaşlarımızla STEM odaklı planlarımızı sıfırdan oluşturmaya çalıştık ve bu sürecin hiç de kolay olmadığını gördük. Eğitimin sonunda hazırladığımız planlarımızın üzerinden birlikte geçerek ilk döngüyü gerçekleştirmiş olduk.Öncelikle bu eğitime katılmam için beni yüreklendiren Mehmet Özdemir Hocama, bana farklı bir bakış açısı kazandıran verdiğim kararın çok doğru olduğunu gösteren diğer tüm eğitmenlerime çok teşekkür ederim.

Eğer siz de yaratıcı düşünen ve üreten bireyler yetiştirmeyi amaçlıyorsanız, profesyonel gelişime inanıyor ve kendinizi geliştirmek istiyorsanız ETUSP-STEM Öğretmen Sertifika Programına katılarak bütün bunları gerçekleştirebilir, bu güzel öğrenme topluluğuna dahil olabilirsiniz…:)

Sevgiyle,

#stemogretmen

CEVAP VER

Please enter your comment!
Please enter your name here